Når man er en hudplejenørd, der netop er fyldt 25 år

Så gør man noget, man ikke har råd til, fordi man har overbevist sig selv om, at man ikke har råd til ikke at gøre det. Og med det mener jeg at bruge alt for mange penge på et anti-age kosttilskud til personer på 25+. Jeg taler om Imedeens Derma One.

 

Løgn. Jeg gør sådan noget. Når det kommer til hudpleje, er jeg økonomisk spontan. Jeg ville ikke kalde mig selv uansvarlig. Slet ikke. Jeg har ikke tænkt mig at genkøbe kosttilskuddet, når jeg er kommet igennem de næste tre måneder, jeg har betalt for (med mindre jeg selvfølgelig har set fantastiske resultater, for i så fald har jeg jo netop ikke råd til at lade være. Mit 40-årige jeg kommer jo til at takke mig! Ikke? Det er det, jeg fortæller mig selv. OK).

Og så kommer jeg til at tænke på, at hvis jeg nu bliver afhængig – måske jeg venter, til jeg rent faktisk har et job, og ikke længere er på SU – hvor mange penge går der så på det her produkt? Hvis jeg bruger det, fra jeg er fyldt 27, til jeg bliver 40 (hvorefter jeg skal købe et nyt, dyerere produkt. Det går helt galt, når jeg fylder 50). En hurtig hovedregning (løgn igen. Jeg bruger lommeregner) siger mig, at hvis jeg finder tilskuddet på tilbud, som jeg gjorde denne gang, forøvrigt!, så kommer det til at koste mig omkring 34.000 kroner. Ups. Det er mange penge. Og mange sko. Er det det værd? Kan det virkelig være det værd?

Det kommer vel an på mine prioriteringer. Dér kommer jeg i klemme. For selvom jeg er en selvudnævnt hudplejenørd, så elsker jeg også sko. Sådan “det-kilder-i-min-mave-elsker”, når jeg tænker på det par, jeg vil købe, når jeg har fået mit første rigtige job. Jeg tror (læs: håber), mange kan genkende denne følelse. Kærlighed. Lyder jeg forkælet? Jeg tænker ikke på børn i den nærmeste fremtid, og hvis jeg ikke skal bruge pengene på børn, må jeg vel godt bruge dem på mig selv. Men nu er det ikke dét, det skal handle om.

Jeg har fra min mor arvet en del bekymringer og derfor også en begyndende bekymringsrynke mellem øjenbrynene, som jeg meget gerne vil standse udviklingen af. Jeg håber derfor inderligt, at tilskuddet kan afhjælpe mit, endnu lille, problem. Jeg har en våd fantasi om at være fantastisk og smuk, når jeg rammer 40-50 års alderen. Med stærkt hår og en hud med glød. Hvis et kosttilskud som dette kan hjælpe min kamp mod årerne, så er det pengene værd for mig. Det er faktisk også grund #1 til at jeg ikke ryger, og at jeg smører mit ansigt ind i solcreme hver eneste morgen.

 

Tilbage til Imedeen. Derma One er et kosttilskud med Marine Complex, eller, for at sige det mere glamorøst, fiskeekstrakt (læs: ikke for vegetarer) samt vitamin c og zink. Jeg har allerede erklæret mig afhængig af Imeedens billigere kosttilskud, Hair and Nails. Særligt mine negle kan ikke leve uden. Jeg har prøvet, og det var som to måneder i helvede. Desuden har Imedeen vundet flere priser (Awards, n.d.); herhjemme vandt tilskuddet Time Renewal Årets Inner Beauty Award til Danish Beauty Award i år (Nominerede og Vindere 2017, n.d., “Årets Inner Beauty Award – Orcanicupprisen 2017”). Min egen erfaring med Hair and Nails har stortset overbevist mig om, at Imedeens produkter rent faktisk virker. Jeg er ellers meget skeptisk overfor hudpleje generelt, og i særdeleshed kosttilskud. Jeg har prøvet så meget, der ikke virker for min hud, og da alt efterhånden lover guld og grønne skove, kan det være en svær verden at finde rundt i.

Imedeen viser på deres hjemmeside dokumentation for, at deres produkter virker (Scientific studies for IMEDEEN® Derma One®, n.d.), men jeg kan via deres hjemmeside kun finde videnskabelige undersøgelser af Time Perfection og Prime Renewal (Scientific Documentation, n.d.). Jeg har derfor selv været på jagt og fundet en artikel med den sigende titel A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial Evaluating an Oral Anti-Aging SkinCare Supplement for Treating Photodamaged Skin (Stephens, Sigler, Hino, Moigne & Dispensa, 2016). Artiklen beskriver en undersøgelse af 152 kaukasiske kvinder i alderen 35-60 år. Kvinderne skulle igennem et fire måneder langt forløb, hvoraf 82 kvinder skulle tage Imedeen Derma One to gange dagligt, mens de resterende 70 fik placebotabletter. Alle kvinderne var sunde og raske, og alle havde den samme hudtype. Kvinderne skulle i perioden rense deres hud med bestemte produkter, og de måtte ikke solbade/gå i solarium. Selvom undersøgelsen var forholdsvist lille, var det altså en meget struktureret undersøgelse, og jeg mener, det gør resultaterne mere pålidelige og spændende, da miljøfaktorer i kvindernes individuelle liv har haft mindre at sige. Stephens et al. (2016):

Over the four-month study period, the anti-aging skin care supplement produced improvements in numerous parameters associated with photodamaged skin, particularly overall facial appearance, radiant complexion, periocular wrinkling, skin roughness, and mottled pigmentation. Subjects who received placebo experienced a significantly greater reduction in ultrasound-measured skin thickness, while subjects treated with the anti-aging skin care supplement maintained the same degree of skin thickness, suggesting that untreated subjects experienced a decline in dermal structure. The differences between groups were not significantly different on the other outcomes that were assessed. In total, these results suggest that the anti-aging skin care supplement can have positive effects on the appearance of facial photodamage (“Discussion”, para. 1).

Det lyder jo lovende. Stephens et al. (2016) konkluderede også: “In this four-month study, the anti-aging skin care supplement had a positive effect on the appearance of photodamaged skin across women of varying age, skin type, 16. and degree of photoaging.” (“Conclusion”, para. 1)

 

Lækkert.

 

Så er spørgsmålet blot, om jeg kan se en forskel på min egen hud. Jeg er trods alt kun 25 år, og jeg er derfor i tvivl om, hvor meget sådan en tablet kan hjælpe min forholdsvist unge hud. Undersøgelsen har testet kvinder, der er i en aldersgruppe et stykke fra min egen (endnu). Desuden bør det nævnes, at kvinderne i forsøget beskriver deres hud som tør, mens min egen hud er mere fedtet.

I forhold til mit eget eksperiment, skal jeg også tage højde for, at jeg i løbet af de sidste to uger både er begyndt at spise mere frugt og grønt, jeg tager Hair and Nails-kosttilskuddet igen samt mere fiskeolie end sædvanligt. Jeg forventer at disse tre faktorer kan have en effekt på min hud, så det er noget, jeg skal have in mente, når jeg overvejer resultaterne. Planen er, at jeg vil undlade at fortsætte med at tage Derma One i en periode efter de tre måneder er endt, både fordi jeg som sagt ikke har råd, men også for at se, om min hud forværres i den efterfølgende periode. Det skal blive spændende.

 

Og hvad så hvis resultatet viser sig at være fantastisk? Ja, så ved jeg ikke, hvad jeg gør. Måske jeg ønsker mig tilskuddet i julegave.

 

Jeg vil altid opfordre til at være kritisk overfor hvad jeg skriver. Læs gerne undersøgelsen selv, og find eventuelt flere videnskabelige artikler! Personligt synes jeg, det er super spændende læsning.

 

Referencer:

Awards (n.d.) I Imedeen. Tilgængelig fra https://www.imedeen.com.sg/in-the-media/awards

Nominerede og Vindere 2017 (n.d.) I Danish Beauty Award. Tilgængelig fra http://danishbeautyaward.dk/nominerede-og-vindere-2017/

Scientific documentation (n.d.) I Imedeen. Tilgængelig frahttps://www.imedeen.com.sg/scientific-documentation

Scientific studies for IMEDEEN® Derma One® (n.d.) I Imedeen. Tilgængelig fra https://www.imedeen.co.uk/scientific-documentation/scientific-studies-imedeen%C2%AE-derma-one%C2%AE

Stephens, T. J., Sigler, M. L., Hino, P. D., Moigne, A. L. & Dispensa, L. (2016). Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial Evaluating an Oral Anti-Aging SkinCare Supplement for Treating Photodamaged Skin. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 9(4), 25-32. Tilgængelig fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27462385

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *