Selvforkælelse og hvorfor jeg prioriterer det

 

I lørdags var min kæreste hjemme hos sine forældre til aftensmad og overnatning. Jeg skulle altså være alene hjemme en hel aften og en nat – det er jeg ikke god til. Jeg er dårlig til at sove alene; jeg har svært ved at falde i søvn, fordi tankerne fylder mere, når jeg er alene. Samtidig bliver jeg ofte også meget nervøs og bange i løbet af aftenen. Jeg kan blive bange for alt mellem himmel og jord, men som oftest, når jeg er alene hjemme en aften, bliver jeg bange for 1) indbrud og 2) at jeg bliver meget syg.

 

Jeg skal bare slappe af.

 

Det er svært for mig at slappe af. Det er ikke noget, jeg automatisk gør, med mindre jeg siger til mig selv, at jeg skal slappe af. Og selv da har jeg svært ved det; bekymringerne flyver rundt i mit hoved, og jeg stresser over, at jeg skal læse, tidligt i seng, vaske hår om to dage, handle i næste uge, købe julegaver snart… og så er der den evige dårlige samvittighed over manglende motion.

Jeg øver mig dagligt i at tage pauser med god samvittighed og gøre noget godt for mig selv. Det bedste, jeg ved, er mine spaaftener. Jeg laver gerne en spaaften to gange om ugen, og her forsøger jeg at slappe helt af og få lidt styr på mit hår, min hud og mit sind.

Jeg har desværre ikke et badekar (det er et absolut musthave, når jeg flytter næste gang!), og mit badeværelse er sågar meget lille, men jeg får det til at fungere. Jeg tænder et duftlys og tager et langt brusebad, vasker mit hår og barberer mine ben. Jeg bruger min favoritsæbe (Olive Shower Gel fra Body Shop) til at vaske min krop (til hverdag bruger jeg bare en kedelig, uparfumeret sæbe, så det her er ren luksus for mig) og efter badet smører jeg mig ind i body butteren i samme serie.

 

Jeg må altså lige slå et slag for Body Shops olivenserie. Jeg synes, produkterne dufter så godt. Jeg så gerne, at de begyndte at producere en body mist i samme duft. Please.

 

Jeg lægger også en ansigtsmaske, og så kan jeg godt lide at drikke en kop te og se en youtubevideo, tv-serie eller hvad end, jeg føler for. Og det er det. Målet er, at jeg skal være ultra-afslappet, når jeg lægger mig i seng. Det lykkes langt fra hver gang, men jeg prøver.

 

Tilbage til lørdag. Jeg vidste, det kunne ende med at blive en rigtig hård aften. Derfor lagde jeg en plan. Jeg kan godt lide at lave lister, så here we go:

 

1. Lav lækker mad
Jeg er jo bare alene, så det kan virke fristende ikke at gøre noget særligt ud af maden og i stedet hælde kogt vand over en skål nudler. Men nej! Jeg ved, at mit humør løftes, når jeg gør noget ud af maden og laver noget lækkert til mig selv. God mad er for mig den bedste form for forkælelse, så dette trin må ikke springes over. Det er grundlæggende for min madglade mave, før jeg kan have en god aften.

 

2. Køb et magasin
Selvom jeg elsker modemagasiner, køber jeg dem sjældent, for de er alt for dyre til mit budget. For mig er det dog ren afslapning at læse et magasin, så det er også den ultimative selvforkælelse at bruge penge på et magasin, når det virkelig skal være. Jeg nyder det så meget, at jeg strækker læsningen så mange dage som muligt.

 

3. Tænd stearinlys
Stearinlys er lig hygge, særligt her om efteråret. Jeg er stor fan af vinterhalvåret, netop fordi det er tilladt at flyde ud i sofaen med stearinlysene tændt.

 

4. Gå i bad
Jeg havde den helt store plan for mit hår. Jeg har tyndt, krøllet og tørt hår, og det kræver en masse pleje, hvis det skal se godt ud. Jeg tager mig tid hver weekend til at få styr på det, og jeg udnyttede min alenetid lørdag til at bruge dagen iført badehætte (læs: mit hår var fedtet ind i kokosolie). Senere på aftenen nød jeg et laaangt bad for dernæst at hoppe i min silkepyjamas og på hovedet i sofaen.

 

5. Sov godt
Det er vigtigt for mig at få en god søvn, for hvis jeg først vågner om natten og opdager, at jeg er alene, kan jeg ikke falde i søvn igen. I løbet af aftenen drikker jeg gerne et glas rødvin for hyggens skyld, og fordi det føles lidt luksus, men også fordi, det hjælper min krop til at slappe af og slippe bekymringerne. Jeg holder også meget af at drikke en stor kop stærk kamillete (teen skal gerne være så gul som morgenurinen dagen efter en bytur). Jeg er også begyndt at eksperimentere med at tage et par magnesiumtabletter, inden jeg smider mig under dynerne. I lørdags drak jeg både et glas rødvin (ok, to!), drak kamillete og slugte magnesiumtabletter – og for første gang i lang tid (længere end jeg kan huske) sov jeg som en baby. Dét var faktisk det bedste af det hele.

 

Selvforkælelse er sindssygt vigtigt for mig. Jeg havde en god aften i lørdags, og jeg sov fantastisk. Det betød, at min søndag blev dejlig, og jeg tror, det bevirkede, at det ikke var hårdt at troppe op på uni mandag morgen. Jeg prioriterer afslapning og selvforkælelse ugen ud for at have energien til at arbejde når jeg er i skole. Så snart jeg begynder at nedprioritere mig selv, begynder det også at blive svært at stå op om morgenen.

 

Derfor er selvforkælelse så vigtigt for mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *